KNX system

Knx system

Med KNX-systemet blir det omöjliga äntligen möjligt. Knyt ihop belysning, värme/kyla, ventilation, larm/övervakning, solskydd, ljud med hjälp av ett kontrollsystem. En KNX-installation säkerställer att övervakningen och styrningen av ditt hem eller din fastighet sker på ett framtidssäkert sätt.

Tack vare KNX skapar det förutsättningar för dig att skräddarsy ditt system uitfrån de behov som finns. Oavsett om du behöver kunna styra och övervaka villan eller en stor industri finns det en lösning för dig. Den beror främst på att alla KNX certifierade produkter är helt kompatibla och kan fritt blandas oberoende av fabrikat.

Det är världens första och enda standard för hem- och företagsautomation och teknologin har nu världsstandard ISO/IEC14543. KNX-installationen gör det möjligt för dig att använda dig av konventionell teknik som annars skulle vara mycket kostsamma.

Vill du veta mer om hur KNX kan förenkla din vardag?

För att du själv ska få välja hur du vill fördjupa dig om KNX-systemet samt vad som gäller rörande installation och KNX-programmering har vi tagit fram fyra olika alternativ för dig.

 • Ta direktkontakt med oss genom att maila till info@imperoel.se för en vidare diskussion.
 • Boka in en tid till vårt demohus som är utrustat med KNX för att se och pröva på riktigt. För tidsbokning ring: 08-121 40 890
 • Läs vår mer ingående information om kontrollsystemet längre ner på denna sida
 • Ta del av information direkt på KNX officiella sida, www.knx.org

Främsta fördelarna med KNX-bussystem/kontrollsystem

Fördelarna med att installera ett KNX-bussystem/kontrollsystem är många men här nedan har vi sammlat de som vi finner är de absolut bästa.

 • förenklad ledningsprojektering
 • färre ledningar
 • installationstiderna blir kortare
 • om- och utbyggnadstider kortas ner
 • du kan sänka energikostnaderna eftersom att allt kan behovsanpassa från styrning av belysning och värme/kyla till ventilation
 • du kan se till att reducerar dina energikostnader genom energi- och belastningsstyrning
 • se till att logga och samla in driftdata
 • det krävs ingen ändring i befintlig installation vilket leder till enkel utbyggnad
 • eftersom att det inte krävs någon ändring av befintlig kabelförläggning är systemet flexibelt när det gäller anpassning till lokalförändringar
 • högre säkerhet
 • styr och övervaka enkelt med din PC

Summerande systembeskrivning

I huvudsak består själva kontrollsystemet av sensorer och aktorer som via en tvåledarkabel, (bussen) kommunicerar med varandra.

 • Några exempel på sensorer är; tryckknappar, rörelsedetektorer och IR-mottagare för fjärrkontroll.
 • Några exempel på aktorer är; reläer, dimmeraktorer och displayer
 • Intelligensen finns ute i varje apparat och systemet projekteras och driftsätts med PC-programvaran KNX Tool Software (ETS).

Presentation av ett urval av funktioner:

SCENARIOSTYRNING

Du kan med hjälp av några enkla knapptryckningar ställa in olika scenarion. På kontoret kanske du vill kunna fördefinera hur belysningen och mörkläggningsgardinerna i konferensrummet ska styras. Självklart kan du även alltid se till att mötas av en trevlig mysbelysning när du kommer hem efter en lång dag på jobbe

REGLERING AV VÄRME OCH KYLA

KNX-systemet gör det även möjligt för dig att styra gradantalet individuellt i varje rum allt utifrån behov. Du kan även hantera värme och kyla för hela fastigheten central. KNX gör det möjligt för dig att styra både vattenburna- och elbaserade värmesystem.

NÄRVAROSTYRNING

Se till att minska onödigt energiförbrukning som uppkommer om ett rum är tomt. Med hjälp av en närvarogivare kan du styra belysning, värme, kyla och ventilation med målet att alltid uppnå den bästa komforten när den behövs som mest.

STYRNING AV SOLSKYDD

Är du less på att hantera markiser och jalusier? Med hjälp av KNX-systemet kan du låta de sköta sig automatiskt utefter ljus- och värderförhållande. Självkart finns det även möjlighet för manuell styrning alternativt kan du välja att tidsinställa markiserna och jalusierna.

ÖVERVAKNING OCH LARM

Var aldrig orolig över att missa om någonting händer. Systemet ser till att du alltid har den senaste informationen om vad som händer i din fastighet eller villa. Tack vare en kostnadseffektiv övervakning och insamling av information kan du alltid känna dig trygg och säker. Välj själv hur du ska bli underrättad om någonting oväntat skulle ske! Antigen kan larmen presenteras i displayer, loggas i visualiseringsprogram eller generera telefonuppringning och SMS-meddelanden.

SYSTEMINTEGRERING

Behöver du kunna kommunicera mellan olika bussystem? Ta det lugnt! Det finns smarta kommunikationslösningar som gör det möjligt att fritt utbyta data. Det finns även möjlighet att systemet kan integreras med fastighetens nätverk (LAN, Ethernet, TCP/IÅ) för att på så vis göra det tillgängligt direkt från arbetsplatserna i ett kontorsnätverk.

TRÅDLÖS KOMMUNIKATION

Koppla upp din bärbara PC till bussystemet och få full åtkomst till visualiseringsprogrammet så att du kan göra allt från att styra och reglera till att avläsa all nödvändig information. Med radiokommunikation kan man snabbt och kostnadseffektivt bygga upp förbindelser mellan bussystem inom och mellan fastigheter. KNX-systemet möjliggör att du till stor del kan skräddarsy de lösningar du behöver för att dina krav, behov och önskemål ska uppnås. Varför inte föra över larm och annat prioriterad information till GSM-nätet, till mobiltelefon, personsökare fax osv. Möjligheterna är oändliga!